Glazúry a ich využitie v keramike

Čo sú glazúry?

Glazúry sú nevyhnutnou súčasťou procesu výroby keramiky zabezpečujúce trvácnosť a odolnosť. Je to "náter", ktorý sa nanáša na povrch keramického predmetu, aby zvýraznil jeho vzhľad a chránil ho pred poškodením. Glazúry môžu mať rôzne farby a textúry, čo dáva umelcom možnosť vytvárať jedinečné a zložité vzory na svojich keramických dielach.

glaz8jpg

Z čoho sa vyrábajú?

Keramické glazúry sú vyrobené z kombinácie rôznych materiálov, ktoré sú zmiešané v špecifických pomeroch, aby sa dosiahol požadovaný efekt. Hlavnými zložkami väčšiny keramických glazúr sú oxid kremičitý SiO2 , oxid hlinitý Al₂O₃ a tavivá. Oxid kremičitý je hlavnou zložkou väčšiny ílov a je zodpovedný za tvrdosť a trvanlivosť glazúry. Do glazúry sa pridáva oxid hlinitý, aby sa zvýšila jej odolnosť proti oderu a opotrebovaniu. Na zníženie bodu tavenia glazúry a na uľahčenie jej tekutosti sa pridávajú tavivá.
Do glazúry sa môžu pridať ďalšie materiály, ktoré jej dodajú farbu, textúru alebo iné vlastnosti. Tieto môžu zahŕňať oxidy kovov, ako je oxid železa Fe2O3 alebo oxid kobaltu CoO , ktoré môžu vytvárať rôzne farby, alebo frity, čo sú vopred roztavené zmesi zložiek glazúry, ktoré sa pridávajú do glazúry na zlepšenie jej konzistencie a jednoduchosti aplikácie.

glaz3jpg

Ako glazúry "fungujú"?

Keramické glazúry "fungujú" tak, že sa pri vypaľovaní spájajú s povrchom keramiky. Keď sa glazúra v peci zahreje na vysokú teplotu, materiály v glazúre sa začnú topiť a stekať, čím sa na keramike vytvorí hladký lesklý povrch. Glazúra potom chladne a tvrdne, čím sa stáva trvalou súčasťou keramiky.
Chemické zloženie glazúry je rozhodujúce pre jej finálne vlastnosti. Ak sú pomery materiálov nesprávne, glazúra sa nemusí správne roztopiť alebo môže byť príliš krehká, čo vedie k praskaniu a odlupovaniu. Taktiež, ak je teplota vypaľovania príliš vysoká alebo príliš nízka, glazúra sa nemusí správne spojiť s povrchom keramiky, čo má za následok matný alebo nerovný povrch. Pri moc vysokom stupni výpalu môže glazúra dokonca zhorieť a tak nezanechá po sebe želaný efekt.

glaz9jpg

Záver

Glazúry pridávajú farbu, textúru a ochranu keramickým predmetom. Sú vyrobené z kombinácie rôznych materiálov, ktoré sa zmiešajú v špecifických pomeroch, aby sa dosiahol požadovaný efekt. Pochopenie správneho chemického zloženia glazúr je rozhodujúce pre ich vlastnosti. So správnymi materiálmi, technikami a teplotami vypaľovania môžu keramici vytvárať krásne a odolné kúsky, ktoré vydržia celé generácie.

glaz4jpg